Vinkki kollegoille! Tässä uudessa artikkelissa on koottu 22 syömishäiriöammattilaisen ajatuksia ja vinkkejä etätyöskentelystä syömishäiriöiden parissa, koronaviruspandemian aikana. Artikkeli on avoin kaikille.
Artikkelissa on sekä yleisiä ajatuksia etätyöskentelystä (mm. pysy fokusoituna, kiinnitä huomiota tietoturvaan), että juuri syömishäiriöihin liittyviä pohdintoja. Riittävän syömisen tärkeys myös erityisolosuhteissa, joustavan syömisen harjoittelua, vaihtoehtoja painon seurantaan mikäli sille on tarvetta, kehonkuvatyöskentelyyn liittyviä ajatuksia..
Itse olen ollut äitiyslomalla koko pandemian aikana. Ennen sitä tein kuitenkin välillä psykoterapiaa etäyhteydellä syömishäiriöasiakkaiden kanssa, tilanteissa joissa etätapaamiset eri syistä olivat kätevämpi ratkaisu heille. Oma kokemukseni on, että se on toimivaa, kunhan tekniikka pelaa. Asiakkaat olivat myös tyytyväisiä siihen, että hoito järjestyi, vaikka eri syistä eivät aina päässeet fyysiselle vastaanotolleni. Vaikeissa tilanteissa ja kipeiden tunteiden edessä, kaipasin kuitenkin välillä fyysistä läsnäoloa. Yhdessäoloa, hiljaistakin istumista vaikean asian äärellä, vieressä kulkemista ja olemista ihan konkreettisesti.
Hyvä asia tässä hankalassa tilanteessa voi pidemmän päälle olla, että saamme kokemuksia erilaisista tavoista antaa hoitoa. Silloin voimme joustavammin tarjota hoitoa mikä palvelee eri potilaiden ja asiakkaiden tarpeita ja tilanteita.
Millaisia kokemuksia ja ajatuksia teillä on etätyöskentelystä ja -hoidosta?